Bevestigingselementen


 


Hieronder een aantal voorbeelden:

 

Moerplaat:
Pag. 140
De moerplaat is een plaat met schroefdraad en aan 1 zijde een veertje. Het veertje zorgt ervoor dat de moer in een verticaal profiel toch blijft hangen en niet naar beneden glijdt. Het veertje hoeft niet gebruikt te worden.
Moerplaat – zwaar:
Pag. 142
In sommige gevallen is de standaard moerplaat net niet sterk genoeg. Daarvoor is deze zware moerplaat.
T-Moer:
Pag. 143
De T-moer kan heel goed gebruikt worden bij verbindingen die af en toe gelost worden, verschoven worden en weer vastgezet worden.
De T-moer is ook goed voor een vaste verbinding die enorm sterk moet zijn.
Inkantelmoer:
Pag. 145
De moerplaten en T-moeren hebben als nadeel dat ze vanaf de kopse kant van het profiel in de groef geplaatst moeten worden. De inkantelmoer kan door de groef naar binnen gekanteld worden. Denk aan profielen die aan de kopse kanten opgesloten zijn.

Inkantelmoer met kogel:
Pag. 144
Deze inkantelmoer heeft geen bladveertje die hem op de plaats houdt maar een verend kogeltje. Deze moer wordt veel minder vaak toegepast dan de inkantelmoer met bladveer..
Moerplaat – ‘indraaibaar’:
Pag. 141
Deze moerplaat kan door de groef naar binnen geplaatst worden. Na het aandraaien van de bout draait de moerplaat en blijft deze in de groef zitten. Dit model is voor de H-groef (hoofdzakelijk in de 20-er lijn).
Moerplaat – ‘indraaibaar’:
Pag. 147
Deze moerplaat kan ook door de groef naar binnen geplaatst worden. Na het verdraaien van de moerplaat drukt een veer de plaat tegen de groef aan en blijft deze in de groef zitten.
Hamermoer:
Pag. 148
De hamermoer is ook door de groef te plaatsen. De hamermoer heeft echter een geribbeld vlak waardoor de moer niet alleen trekkracht opneemt, maar ook nagenoeg niet te verschuiven is.
Hamermoer – klem:
Pag. 149
Deze hamermoer heeft als voordeel dat hij vast gaat zitten in de groef na het aandraaien van de bout. De moer zet zich vast in de groef.
T-bout:
Pag. 150
De T-bout maakt schroefdraad mogelijk waarna je iets vast kunt zetten met moeren. De bout wordt geplaatst en een kwart slag gedraaid. hij blijft op de plek door middel van een veertje.
Schroefdraad – insert:
Pag. 151
In het kerngat van een profiel kan schroefdraad getapt worden. In een 40-er profiel M14. Deze schroefdraad is middels dit product terug te brengen naar b.v. M8.
Schroefdraad – inpers:
Pag. 153
De inpersmoer kan direct in het kerngat van een profiel geperst worden. Heel erg handig om stelpoten mee onder een frame te monteren. De kraag zorgt ervoor dat de inpersmoer niet verder in het profiel schuift bij belasting.
Schroefdraad – inpers – zonder kraag:
Pag. 154
De inpersmoer zonder kraag kan wel geheel in het profiel geperst worden. De inpersmoer kan geen trekkracht opnemen.

 


 
Relevante link:
Profielcatalogus – Bevestigingselementen.